keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Valokeilassa: Miksi Riitta myy?

Viltsun boxin Valokeilassa-juttusarjassa on ryhdytty nyt ruotimaan myös lehtijuttuja. Juttusarjan tämän kertaisessa osassa paneudutaan entisen Kymppitonni-juontaja Riitta Väisäsestä tehtyyn haastattelujuttuun. Juttu kertoo Väisäsestä ja hänen kärsimästä migreeni-sairaudestaan.

Jutun otsikko kuuluu "Migreenistä on vaikea repiä huumoria" ja se löytyy Seuran pääsiäistupla-numerosta. Väisäsestä kertova juttu ei olekaan ihan mikä tahansa juttu vaan se on Seurassa kaiken kukkuraksi ykkösjuttuna.

Väisänen on juttunsa kanssa lehden lööpissä ja juttu on lisäksi lehden Kansijuttu-paikalla. Eli juttu on Seuran kärkijuttu, mutta miksi? Miksi Riitta Väisänen myy? Miksi Riitta Väisäsestä kertovalle jutulle on annettu Seurassa näin iso "näköpaikka"?

Mikä tekee jutusta myyvän ja kiinnostavan?

Jo Riitta Väisäsen iso kuva Seuran etukannessa on helppo perustella. Väisänen on suosittu hahmo kansan keskuudessa. Etenkin Seuran lukijoiden parissa. Voi kuvitella, että Seuran isoimman lukijakunnan muodostavat noin 40-65 vuotiaat (nais)ihmiset.

Ja heitä varmasti Väisäsen isohko kuva Seuran etukannessa houkuttelee. Suositun, kauniin ja lempeämielisen Riitta Väisäsen kuva.

Miksi se itse juttu sitten kiinnostaa lukijoita? Miten siitä on pyritty rakentamaan kiinnostava?

Ensiksi se on tunteisiin vetoava juttu. Se on surumielinen juttu. Jo lehden kansi tykittää: "Migreeni varjostaa Riitta Väisäsen elämää, "Joudun välillä hakeutumaan sairaalahoitoon".

Luulen, että lukijoita houkuttelee tällaiset tunteisiin vetoavat jutut. Etenkin jos ne melko näkyvästi vetoavat joko surumielisiin tai ilomielisiin tunteisiin.

Väisäsestä on tehty myös kärsijä. Monen lukijan on helppo samaistua häneen. "Tuokin kärsii migreenistä". Etenkin, kun migreeni on melko yleinen sairaus tavistenkin keskuudessa. Muutkin migreenistä kärsivät ihmiset voivat hakea ikään kuin lohtua tämän jutun myötä. "En olekaan ainoa".

Ja toisaalta julkkis on tässä jutussa "revitty" irti julkisuuden vaatteistaan. Se onkin ihan normaali-ihminen, koska sekin sairastaa. "Luulin, että julkkikset ovat kuolemattomia."

Entä muuta?

No, Riitta Väisäsestä ja hänen migreenistään kertova juttu on myös siksi kiinnostava, että siihen on onnistuttu tuomaan Väisäsestä joku uusi aihe esille. Ainakaan itse en ole aiemmin tiennyt Väisäsen sairastavan migreeniä.

Ja se, että tämä asia on saatu kiinnostavaksi se on vaatinut dramatiikkaa. Eihän se peruslätinöillä myisi. "Mulla on migreeni, otin buranan." Vaan se tarvii kunnon jytkettä: "Joudun välillä hakeutumaan sairaalahoitoon."

Ja sitä jytkettä ja dramatiikkaa on itse jutussakin. Juttu alkaa varsin "kovalla" tekstillä ja näkökulmalla: "Suosittu juontaja ja tv-kasvo Riitta Väisnen on junan vessassa ja oksentaa..."

Luulen, että tässä tuli kerrottua syitä siihen, miksi Riitta Väisänen myy.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti