perjantai 29. maaliskuuta 2013

Mitä on pääsiäinen?


Nyt on pääsiäinen. Mukavaa pääsiäistä vain kaikille. Kristityille pääsiäinen on se juhlien juhla. Tällöin juhlan aiheena on Kristuksen ylösnousemus. Kristus nousi pääsiäisenä kuolleista ja ihmiskunta pääsi synnin ja kuoleman vallasta.

Mitä pääsiäinen sitten sanana tarkoittaa? Mistä pääsiäinen on suomen kieleemme tullut? Ja mitä muita sanoja pääsiäiseen liittyy?

Sana pääsiäinen tulee siitä, että silloin pääsemme eroon pitkästä paastosta, johon laskeuduimme jo laskiaisena, seitsemän viikkoa aiemmin.

Pääsiäinen-sanan on mennyt keksimään Suomen kieleemme Mikael Agricola. Eli pääsiäinen on niin sanottu uudissana (tietoisesti sanastoomme luotu sana).

Suomenkielinen pääsiäisen nimi onkin täysin erilainen kuin esimerkiksi ruotsinkielinen. Ruotsiksi pääsiäinen on påsk ja sanan juuret ovat heprealaisperäisessä passah-juhlan nimessä.

Toisin kuin moni muu sana, siitä ei voitu kuitenkaan johtaa suomenkielistä sanaa, sillä sana olisi suomen kieleen muotoutunut muotoon ”paska” ja se oli kielessämme jo toisessa käytössä.

Pääsiäiseen liittyvillä juhlapäivilläkin on myös omia nimiä. Pääsiäistä edeltää palmusunnuntaista alkava viikko, joka läntisessä kristillisessä perinteessä nimitetään hiljaiseksi viikoksi tai pyhäksi viikoksi.

Tämän viikon kaikilla päivillä on omat nimensä. Maanantaita kutsutaan malkamaanantaiksi, tiistaita tikkutiistaiksi, keskiviikkoa kellokeskiviikoksi ja torstaita kiirastorstaiksi. Viikon viimeiset ja varsinaiset juhlapäivät puolestaan tottelevat nimiä pitkäperjantai, lankalauantai ja sukkasunnuntai.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti