lauantai 30. maaliskuuta 2013

Toimittajallakin on pelisilmä

Anteeksi rakkaat lukijani, teen poikkeuksen. Harvoin nimittäin rikon lupauksiani, mutta nyt tulen siihen sortumaan. Menin jo toiseen blogiini nimittäin lupaamaan, etten kirjoita tänään enää mitään. Mutta piru vie, hitot lupauksista. Kirjoitan silti.

Tuli nimittäin hyvä aihe mieleeni, josta voisin paasata yhden tekstin pätkän verran ja kuluttaa samalla aikaani odotellessani saunavuoroani. Istun läppäri sylissäni melko aurinkoisella parvekkeellani. Nyt on hyvä hetki naputella kirjaimia peräkkäin ja luoda tekstiä.

Olenkohan vielä ehtinyt kertomaan, että toimittajallakin on pelisilmä? Aivan samalla tavoin voidaan puhua toimittajan pelisilmästä kuin sen keskushyökkääjänkin pelisilmästä.

Miellän tämän toimittajan pelisilmän pelaavan kahdella osa-alueella. Haastattelutilanteissa tärkeässä osassa on psykologinen pelisilmä eli kyky ottaa huomioon haastateltavan tunteet ja ymmärtää haastateltava ihmisenä. Tulkita häntä.

Tästä hyvän esimerkin ja oppitunnin koin Kerhon tämän kauden viimeisessä kotipelissä, puolivälierämatsissa JYPiä vastaan.

Menin Viitaluoman Villeltä kyselemään uskooko hän vielä Kerhon nousevan sarjan voittoon tappiotilanteesta, pännikö häntä se, ettei joukkueensa kyennyt hyödyntämään pelin jatkoajalla saamaansa ylivoimamahdollisuutta ja miten JYP kukistetaan seuraavassa pelissä Jyväskylässä.

Koska sain vastaukseksi lähinnä vain kuulla mantraa "joo, joo, taistelu jatkuu..." niin oivalsin kiittää haastattelusta ja lopettaa sen kesken. Ei huvittanut Viitaluomaa haastatteluni.

Tämän psykologisen pelisilmän lisäksi toimittaja tarvitsee pelisilmäänsä myös juttuja tehdessään. On hyvä osata tiedostaa lukijoiden halut ja tarpeet ja pyrkiä vastaamaan niihin.

Joskus lukijoilla on ollut kiinnostusta tietää faktaa HPK:n taloudesta, joskus taas he ovat halunneet tietää metsästääkö HPK yhä sitä yhtä hyökkääjää. Ja näihin on hyvä kyetä vastaamaan, selvittämään asiat ja tekemään jutut niistä.

Toimittajan on osattava tarjota oikeita tuotteita asiakkailleen aivan samalla tavoin kuin kokit tarjoavat asiakkailleen pihvit oikeilla kypsyysasteilla.

Ja pelisilmän käyttäminen on yksi toimittajan työn kiehtovimmista asioista. Itse asiassa toimittajan harrastus on tavallaan kuin jotain peliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti