lauantai 30. maaliskuuta 2013

Kansanradio, ”juttupaikka tosikoille ja veitikoille”


Sunnuntai on koittanut. Sunnuntai on pyhäpäivä, joka tarkoittaa sitä, että silloin noustaan reen kyytiin ja mennään aamukirkkoon. Tuo sunnuntai mieleeni myös erään perinteisen radio-ohjelman.

Äitini menehtymisen jälkeen olen lämmöllä muistanut niitä sunnutain päiviä, kun koko perheemme söi yhdessä äidin laittamaa maukasta lihakastiketta kotitalomme keittiössä ja ohessa pauhasi radio. Radiosta raikui Radio Suomi ja Kansanradio-niminen puheohjelma.

Kansanradio on niin klassinen ohjelma, että ohjelman nimen kuullessani, se nostaa minunkin mieleeni rakkaita muistoja, vaikka en kyseistä ohjelmaa kovin aktiivisesti ole koskaan seurannutkaan.

En nimittäin kovin tarkkaan kuunnellut ohjelmaa niinä sunnuntaipäivinäkään, kun se säesti lounastuokioitamme. Äitimme sitä halusi kuunnella ja sen vuoksi ohjelma minunkin mielessäni varmasti lämpimiä muistoja herättääkin.

Kansanradio on yksi vanhimmista ja perinteisimmistä radio-ohjelmista. Se tulee tänä sunnuntainakin ja siihen samaan kellon lyömään kuin se on jo pitkään tullut. Eli aikavälillä 12.06-12.40.

Mikä se sitten on? Millainen ohjelma on Kansanradio?

Kansanradio on ”juttupaikka tosikoille ja veitikoille”, niin kuin radio Suomi itse ohjelmaansa mainostaa.

Kansanradio on Radio Suomen kontaktiohjelma, jossa juontaja ottaa vastaan kuuntelijoiden puhelinsoittoja. Ja näitä yhteydenottoja ei tule vain ohjelman aikana vaan niitä voi soitella pitkin viikkoa ohjelman puhelinvastaajaankin.

Soittelijat puhuvat usein yhteiskunnallisista epäkohdista, jotka sivuavat heidän elämäänsä. Ja ajankohtaisiin aiheisiin tartutaan nopeasti, esimerkiksi kansanedustajien palkkojen korottaminen kuului aikoinaan yhteydenotoissa välittömästi.

Kansanradion juuret juontavat aina vuoteen 1979, jolloin saatiin kuulla ensimmäinen osa kyseistä ohjelmaa. Ja yhä tänä päivänäkin Kansanradio on suosittu. Nykyään sitä kuuntelee viikottain keskimäärin 400 000 kuulijaa.

Miksi ohjelma on sitten niin pirun suosittu?

Kansanradion isoa kuuntelijamäärää on perusteltu ohjelman nostalgisuudella ja viihdyttävyydellä. Ohjelman kuunteleminen tuo monien mieleen päiväkahvit mummolan keittiössä, automatkat perheen kanssa tai vaikkapa lapsuudenkodissa jatkuvasti päällä olleen radion.

Lisäksi viihdyttävyys on monien, etenkin nuorempien kuuntelijoiden motiivi Kansanradion seuraamiselle. Kansanradion toimittaja Reetta Arvila on kertonut, että ohjelmalla on monia nuoria kuuntelijoita, jotka seuraavat ohjelmaa huumorimielellä.

Vanhemmille ihmisille ohjelma puolestaan tarjoaa samaistuttavia tarinoita, jotka herättävät vahvoja tunteita.

Oli miten oli, annetaan lopuksi kaikki kunnia Kansanradiolle. On mielestäni hienoa, että vielä nykypäivänäkin, jollain radio-ohjelmalla on niin pitkät perinteet kuin Kansanradiolla.


Kansanradiota pääset kuuntelemaan tästä linkistä: Kansanradio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti